PÁLYÁZATOK, PROJEKTEK ÉS REFERENCIÁK

Tevékenységek széles köre:

  • műszaki-tudományos együttműködés
  • részvétel HNF-projektekben
  • HNF-létesítése fővállalkozásban
Pályázatok:
VEKOP-2.1.1-15-2016-00096
SZÉCHENYI 2020 pályázati támogatás
Támogatás mértéke: 59,84%

Projekt tartalma: A projektben egy új, a gyakorlatban anyagvizsgálatokra használható hideg neutronok előállítását elősegítő új generációs, növelt élettartamú, egyfázisú cseppfolyós hidrogén termoszifon kifejlesztése valósult meg.

A kisenergiájú neutronok előállítására szolgáló berendezés a Hidegneutron Forrás (HNF), aminek fő funkcionális eleme a reaktorzóna közelében található Vákuum Konténer belsejében elhelyezett tartály, a Moderátor Cella, megtöltve alacsony hőmérsékletű és jó neutronlassító tulajdonságú anyaggal (cseppfolyós hidrogénnel), ami a neutronokat lehűtve lassabb mozgásra készteti. A HNF Vákuum Konténeren belül helyezkedik el a Moderátor Cellát megtöltő neutron lassító közeg hűtését biztosító egész Termoszifon. A Termoszifon alsó részét az alumínium ötvözetből készült Moderátor Cella és az ezt körülvevő szintén alumínium ötvözetű Hélium Köpeny, együttesen a duplafalú Moderátor Kamra alkotják. A két fal között áramlik a hűtőgépből odavezetett hideg hélium gáz, a Moderátor Cellának járulékos hűtést biztosítva és teljesen körülvéve azt. A lassító közeg elsődleges hűtését a Termoszifon felső részén a Hőcserélő biztosítja, ez a csövezéssel együtt rozsdamentes acélból készül. A Termoszifon Hurkot alkotó Moderátor Kamra, Hőcserélő és összekötő csövezés a Vákuum Konténer szintén rozsdamentes acél felső karimájához van erősítve. A Termoszifon Hurokhoz az acél felső karimán keresztül csatlakoznak a kiszolgáló alrendszerek. A nukleáris üzembiztonság céljából a HNF Vákuum Konténeren kívüli alrendszereit környezeti hőmérsékletű, szintén nagytisztaságú hélium gáz köpeny veszi körül, amelynek nyomása és szennyező tartalma folyamatosan monitoring alatt áll.

A hideg neutronok előállítását elősegítő új generációs, növelt élettartamú, egyfázisú cseppfolyós hidrogén termoszifon kifejlesztése a Széchenyi 2020 keretében a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2.1.1-15 számú felhívásán elnyert 179 052 400 forint összegű európai uniós és hazai támogatás segítségével valósult meg.

Projekt befejezési dátuma: 2018.12.31.

Kapcsolódó sajtóközlemény a nyilvános dokumentumok között található.

TÉT_13_DST-1-2013-0017
Magyar-Indiai Együttműködési Program
  • Eljárás és berendezés fejlesztése neutronforrások fényerejének vizsgálatához valamint neutronoptikai rendszerek minőségbiztosításához
  • Konzorciumi együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont, Szilárdtestfizikai és Optikai Intézet, Neutronspektroszkópiai Osztályával, valamint az ANTE Innovatív Technológiák Kft.-vel
  • A konzorcium által elnyert támogatás összesen 80.000.000,- Ft
  • HNF Technologies Kft. támogatása ebből: 15.000.000,- Ft